Danie obiadowe zastępujące ziemniaki. Można podawać z sosem, surówką, mięsem.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
30 dag twarogu
1 cebula
sól, pieprz, papryka słodka
zioła prowansalskie
1 łyżka śmietany
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta
olej do smażenia
Kotleciki ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Obrane, ugotowane i ostudzone ziemniaki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich twaróg i ugniatamy gniatarką do ziemniaków lub ręcznie. Do powstałej masy dodajemy usmażoną wcześniej cebulkę, 1 jajko, łyżkę śmietany, mąkę ziemniaczaną. I znów ugniatamy. Na końcu dodajemy sól, pieprz, paprykę i zioła. Mieszamy.
krok 2:
Tak powstałą masę przygotowujemy do smażenia ugniatając z niej kotleciki. Panierujemy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. I gotowe.