kotleciki_ziemniaczano_serowe

Kotleciki ziemniaczano-serowe

Ocena:

4.48 (180)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób

Danie obiadowe zastępujące ziemniaki. Można podawać z sosem, surówką, mięsem.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 dag twarogu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotleciki ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:
  • Obrane, ugotowane i ostudzone ziemniaki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich twaróg i ugniatamy gniatarką do ziemniaków lub ręcznie. Do powstałej masy dodajemy usmażoną wcześniej cebulkę, 1 jajko, łyżkę śmietany, mąkę ziemniaczaną. I znów ugniatamy. Na końcu dodajemy sól, pieprz, paprykę i zioła. Mieszamy.
  • krok 2:
  • Tak powstałą masę przygotowujemy do smażenia ugniatając z niej kotleciki. Panierujemy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. I gotowe.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne