Pieczony boczek w majeranku mojej mamy

Pyszny boczuś np. na kanapkę. Nadaje się na przyjęcia jako przekąska :)

pieczeńWędlinyPrzekąski

Czas przygotowania:
720 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 165 głosów)

Składniki:

  • kawałek boczku (może być również karkówka, schab, itp)
  • majeranek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • rękaw kuchenny

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mięso nacieramy solą, odrobiną pieprzu oraz bardzo obficie majerankiem.
  • Nacinamy w kilku miejscach mięso i wsadzamy ząbki czosnku.
  • Pozostawiamy w lodówce na noc.
  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczemy w rękawie, żeby mięso było bardziej soczyste. Nakłuwamy w kilku miejscach rękaw. Mięso kładziemy do blaszki i do piekarnika.
  • Pieczemy ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło (ale nie koniecznie).
  • Podawać z chrzanem, ćwikła :)
  • Smacznego!
  • Piekłam również karkówkę wg tego przepisu i również była przepyszna :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy