Sprawioną kaczkę wysmarować olejem i natrzeć dokladnie ( również w środku) przyprawami - pieprzem, solą oraz ziołami - majerankiem, estragonem . Najlepiej wykonać tę czynność dzień wcześniej .Oodstawić kaczkę pod przykryciem na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjąć wcześniej, by mięso uzyskało temp. pokojową. W środku umieścić pokrojone w ósemki jabłka (usunąć gniazda nasienne).Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu,odsączyć z wody.Wątróbkę i cebulę podsmażyć na smalcu dodać do kaszy,doprawić do smaku,dokładnie wymieszać. Kaczkę nadziać farszem, zaszyć grubą nitką i związać nogi.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Umieścić mięso w brytfance z pokrywką,po bokach umieścić oczyszczone i pokrojone na grubą kostkę warzywa . Piec 2.godz..Po czasie zdjąć pokrywkę i zapiec jeszcze 30 min ( zwiększyć temp.w piekarniku do 190-200 stopni) aby zrumienić skórkę, polewając 2-3 razy wytopionym tłuszczem.Kaczkę dzielić na porcje,polać sosem.
Podawać z czerwoną kapustą i kluskami /pyzami /kaszą - z czym tylko macie ochotę.SMACZNEGO.
Komentarze