Pieczona golonka

Przepis na pieczoną golonkę

dania mięsnegolonka

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 212 głosów)

Składniki:

  • średniej wielkości golonki 4 szt.
  • obrana marchew 2 szt.
  • obrany seler 1 szt.
  • obrana pietruszka 1 szt.
  • pół główki obranego czosnku
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • pieprz ziarnisty 4 szt.
  • majeranek 2 łyżki
  • sól
  • Karmel:
  • cukier 3 łyżki
  • piwo 150 ml

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukier rozpuścić i podgrzewać do zbrązowienia cukru. Dodać piwo. Gotować do momentu zgęstnienia karmelu.
  • Golonki opalić, oczyścić i dokładnie umyć. Zalać wodą. Dodać pozostałe składniki. Wolno gotować około 2 godzin, aż golonki będą bardzo miękkie. Ugotowane golonki wyjąć, osuszyć i posmarować przygotowanym karmelem. Piec w 180°C około 15 – 20 minut do momentu zrumienienia golonek. Podawać z duszoną kapustą, chrzanem i musztardą.
  • Przecedzony wywar z golonek można użyć do zupy (np. fasolowej) lub do przygotowania galarety (np. z zimnych nóżek).
  • Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Folk Gospoda

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy