Golonka wg kazika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pomysł na tą golonkę podsunął mi Kazik45 i jemu właśnie dedykuję ten przepis.
1.Golonkę włożyć do worka foliowego.Do worka z golonką wlać olej,dodać przyprawy w ilościach według upodobania,dodać zmiażdżony czosnek.Worek szczelnie zawinąć i dokładnie wymasować mięso tak aby dokładnie oblepiły go przyprawy.Otworzyć worek wlać do niego piwo oraz bulion zawiązać tak aby nic nie wydostało się z niego.Najlepiej włożyć taki pakunek do miski.Tak przygotowaną golonkę włożyć do lodówki na całą noc.
2.Następnego dnia wyciągnąć golonkę z zalewy ,włożyć ją do rękawa do pieczenia,włożyć do naczynia żaroodpornego.Polać mięso marynatą,zamknąć szczelnie rękaw i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 2 godziny a po tym czasie rozciąć rękaw,polać mięso marynatą i piec jeszcze przez 30 min. tak aby wierzch ładnie się przyrumienił.
3.Golonkę podawać z chrzanem i musztardą oraz z opiekanymi ziemniakami.