pieczen_wieprzowo_drobiowa_z_pieczarkami

Pieczeń wieprzowo- drobiowa z pieczarkami

Ocena:

4.47 (177)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek lub mniej tyle ile lubimy
  • 1 duża cebula biała
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Pieprz mielony
  • Słodka mielona papryka
  • Czosnek wg uznania
  • Sól lub Vegeta Natur
  • Sok z cytryny

Pieczeń wieprzowo- drobiowa z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Wystudzić.
  • Pieczarki po oczyszczeniu zblanszować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Osączyć i pokroić, bardzo małe na pół a większe na 4 cząstki.
  • Filet drobiowy pokroić w grubszą kostkę.
  • W misce połączyć mięso mielone, filet drobiowy, cebulę i pieczarki. Wbić jajka, dodać koperek lub natkę pietruszki i doprawić do smaku, tak jak lubimy.
  • Keksówkę natłuszczoną oprószyć bułką tartą i wypełnić ją masą mięsną, dokładnie uklepać a wierzch posmarować olejem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 1 godzinę i 20 minut.
  • Pieczeń można podać na ciepło z ziemniaczkami i surówką lub na zimno jako wędlinka.
  • RADA:
  • -zamiast pieczarek można użyć kolorowej papryki lub pieczarki i papryka, czy tylko same mięso wieprzowe i pokrojony filet.
  • - zamiast blanszować pieczarki można je przesmażyć z cebulką, odparować nadmiar płynu i po wystudzeniu połączyć z mięsem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne