1-2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
Pieprz mielony
Słodka mielona papryka
Czosnek wg uznania
Sól lub Vegeta Natur
Sok z cytryny
Pieczeń wieprzowo- drobiowa z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Wystudzić.
Pieczarki po oczyszczeniu zblanszować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Osączyć i pokroić, bardzo małe na pół a większe na 4 cząstki.
Filet drobiowy pokroić w grubszą kostkę.
W misce połączyć mięso mielone, filet drobiowy, cebulę i pieczarki. Wbić jajka, dodać koperek lub natkę pietruszki i doprawić do smaku, tak jak lubimy.
Keksówkę natłuszczoną oprószyć bułką tartą i wypełnić ją masą mięsną, dokładnie uklepać a wierzch posmarować olejem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 1 godzinę i 20 minut.
Pieczeń można podać na ciepło z ziemniaczkami i surówką lub na zimno jako wędlinka.
RADA:
-zamiast pieczarek można użyć kolorowej papryki lub pieczarki i papryka, czy tylko same mięso wieprzowe i pokrojony filet.
- zamiast blanszować pieczarki można je przesmażyć z cebulką, odparować nadmiar płynu i po wystudzeniu połączyć z mięsem