Pieczeń domowa z indyka

Mięsna pieczeń doskonale pasuje do kolacji z pieczywem jak i do obiadu zapieczona z sosem.

dodany przez: Aseret aseret

dania mięsne pieczeń przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 192 głosów)

Składniki:

  • mięso mielone indycze - 1 kg
  • bułeczka (lub bułka tarta) - 2 małe sztuki
  • mleko (do rozmoczenia bułek) - 1 szklanka
  • przyprawa do indyka - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • pieprz biały mielony - 0,5 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Pieczeń domowa z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć.
  • Białko ubić na sztywną pianę.
  • Do mięsa mielonego dodać bułki, żółtko, przyprawy, pianę z białek i dobrze wmieszać.
  • Włożyć do naczynia żaroodpornego podlać oliwą, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni C.
  • Piec 60 minut, podlać odrobiną wody lub bulionu i piec jeszcze ok 15 minut.
  • Podajemy do pieczywa.
  • Pieczeń tą można podawać zapieczoną w sosie np egzotycznym.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy