pieczen_domowa_z_indyka

Pieczeń domowa z indyka

Ocena:

4.51 (192)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
Mięsna pieczeń doskonale pasuje do kolacji z pieczywem jak i do obiadu zapieczona z sosem.

Składniki:

  • mięso mielone indycze - 1 kg
  • bułeczka (lub bułka tarta) - 2 małe sztuki
  • mleko (do rozmoczenia bułek) - 1 szklanka
  • przyprawa do indyka - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • pieprz biały mielony - 0,5 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka

Pieczeń domowa z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć.
  • Białko ubić na sztywną pianę.
  • Do mięsa mielonego dodać bułki, żółtko, przyprawy, pianę z białek i dobrze wmieszać.
  • Włożyć do naczynia żaroodpornego podlać oliwą, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni C.
  • Piec 60 minut, podlać odrobiną wody lub bulionu i piec jeszcze ok 15 minut.
  • Podajemy do pieczywa.
  • Pieczeń tą można podawać zapieczoną w sosie np egzotycznym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne