Pieczeń Basi w sosie własnym

Rozpływa się w ustach!!

dodany przez: lenuta

dania mięsne sosy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 197 głosów)

Składniki:

  • 1300 g mięsa os szynki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • kostka rosołowa
  • 3-=5 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Pieczeń basi w sosie własnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso płuczemy. Smarujemy oliwą.
  • Nacieramy kolejno: przyprawą do mięsa wieprzowego, pieprzem,solą.
  • Wkładamy do garnka z nagrzanym olejem. Wkrajamy cebulę, czosnek.
  • Chwilę smażymy. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i kostkę rosołową.
  • Dusimy 45 minut. Wyłączamy i zostawiamy pod nakryciem.
  • Mięso wyjmujemy z sosu i na decse kroimy w plastry. Sos z garnka
  • przecieramy przez sito. Doprawiamy, dodajemy troszkę śmietany.
  • Mięso w plastrach wkładamy do sosu..
  • Sos super smakuje z ziemniakami, ale i makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy