Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka to najszybszy sposób na pyszne i zdrowe śniadanie. Ale nie tylko – pasta z tuńczyka to także smaczny dodatek do tortilli, grzanek czy wytrawnych babeczek. Pastę z tuńczyka przygotujesz nawet na ostatnią chwilę. Podpowiadamy sprawdzony przepis na pastę z tuńczyka.

dodany przez: Kulinarna Ania

pasta z tuńczyka

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Siekamy w kostkę bądź ścieramy na tarce do warzyw, a jeśli zależy nam na bardziej kremowej konsystencji - mielimy bądź zgniatamy widelcem. Odcedzamy tuńczyka z zalewy i mieszamy z jajkiem. Do pasty dorzucamy pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego. Dodajemy majonez, szczypiorek, sól i pieprz według uznania.

Porady

Notka redakcyjna

Jak zrobić pastę z tuńczyka?

Pasta z tuńczyka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że ugotowane na twardo jajko wymieszasz z odcedzonym tuńczykiem, majonezem i tyle - pasta z tuńczyka gotowa! Możesz też eksperymentować z najróżniejszymi dodatkami: pasta z tuńczyka będzie pysznie smakować z dodatkiem szczypiorku, ogórków kiszonych bądź małosolnych, kaparów, oliwek czy rzodkiewki. Jeśli nie przepadasz za jajkami, pastę z tuńczyka możesz zamiennie przygotować np. z białego sera, twarogu, tofu lub awokado. 

Jak obrać jajka na twardo?

Pasta z tuńczyka nie może obejść się bez jajek ugotowanych na twardo. Ich obieranie nieraz okazuje się dość problematyczne, ale jest kilka sposobów na ułatwienie sobie tego zadania. Spróbuj ugotować jajka w wodzie z łyżeczką soli bądź sody oczyszczonej. Działa ona zmiękczająco i sprawia, że skorupki łatwiej odchodzą od jajek. Z kolei po ugotowaniu jajek odlej wodę z garnka, nakryj pokrywką i podrzucaj jajka tak, by skorupki popękały, po czym ponownie zalej jaja zimną wodą. Dzięki temu skorupki powinny odchodzić bez większych problemów

Zobacz także: Światowy Dzień Tuńczyka - czy tuńczyk pozostanie "królem oceanów"?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy