Papryka zapiekana z fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na - Papryka zapiekana z fetą
Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, cukinie myjemy, kroimy na spore kawałki, mieszamy w misce z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Dodajemy pokruszony ser typu feta, bazylię i kilka igieł rozmarynu. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Papryki myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, razem z ogonkami, usuwamy pestki i białe błonki. Przygotowaną mieszaniną napełniamy połówki papryki, owijamy folią aluminiową i układamy na grillu. Pieczemy, najlepiej przykryte pokrywą grilla ok. 30–40 min, aż warzywa będą miękkie.
Do grillowania nadają się przede wszystkim warzywa z twardą skórką; papryka, cukinia, bakłażan. Poza tym czosnek,cebula i pomidory. Nikt nam jednak nie zabroni eksperymentów z cykorią czy kapustą. Warzywa powinniśmy piec na boku grilla, tam gdzie nie dosięgnie ich wysoka temperatura żaru.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze