Papryka zapiekana z fetą

Ocena:

4.49 (174)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Papryka zapiekana z fetą

Składniki:

  • czerwona cebula
  • 4 małe cukinie
  • 16 małych pomidorków
  • 16 czarnych oliwek bez pestek
  • 20 dag sera typu feta
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 4 duże papryki czerwone

Papryka zapiekana z fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na -  Papryka zapiekana z fetą
  • Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, cukinie myjemy, kroimy na spore kawałki, mieszamy w misce z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Dodajemy pokruszony ser typu feta, bazylię i kilka igieł rozmarynu. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Papryki myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, razem z ogonkami, usuwamy pestki i białe błonki. Przygotowaną mieszaniną napełniamy połówki papryki, owijamy folią aluminiową i układamy na grillu. Pieczemy, najlepiej przykryte pokrywą grilla ok. 30–40 min, aż warzywa będą miękkie.
  • Do grillowania nadają się przede wszystkim warzywa z twardą skórką; papryka, cukinia, bakłażan. Poza tym czosnek,cebula i pomidory. Nikt nam jednak nie zabroni eksperymentów z cykorią czy kapustą. Warzywa powinniśmy piec na boku grilla, tam gdzie nie dosięgnie ich wysoka temperatura żaru.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne