Nie możesz żyć bez orzechów i czekolady? Ten deser jest idealny dla Ciebie:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 paczka cukru waniliowego
2 jaja
125g margaryny
Masa orzechowa:
200g masła
niepełna szklanka cukru
2 paczki cukru waniliowego
6 łyżek mleka
200g mielonych orzechów
200g siekanych orzechów
Polewa:
pół kostki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
lub
tabliczka dobrej jakości czekolady deserowej
mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
Orzechowe trójkąty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie ciasta: margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera.Po ok. 8 mkinutach ucierania dodać jedno jajko i po pewnym czasie drugie. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto rozłożyć nawyłożoną papierem do pieczenia blechę. Na ciasto rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Przygotowanie masy orzechowej: w garnku rozpuścić masło i dodać do niego cukier. Mieszać tak długo aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa.Dodać orzechy i mleko. Masę dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto i dżem porzeczkowy. Piec 45 minut w temperaturze 175`C.Ciepłe ciatso kroić w trójkąty. Przygotowanie polewy: rozpuścić w kąpieli wodnej kostki czekolady lub rozpuścić masło i dodać do niego kakao oraz cukier. Polewę pomazać ciasteczka.