orzechowe_trojkaty

Orzechowe trójkąty

Ocena:

4.54 (172)

  • 1 godz. 30 min.
Nie możesz żyć bez orzechów i czekolady? Ten deser jest idealny dla Ciebie:)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 125g margaryny
  • Masa orzechowa:
  • 200g masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek mleka
  • 200g mielonych orzechów
  • 200g siekanych orzechów
  • Polewa:
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • lub
  • tabliczka dobrej jakości czekolady deserowej
  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki

Orzechowe trójkąty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta: margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera.Po ok. 8 mkinutach ucierania dodać jedno jajko i po pewnym czasie drugie. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto rozłożyć nawyłożoną papierem do pieczenia blechę. Na ciasto rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Przygotowanie masy orzechowej: w garnku rozpuścić masło i dodać do niego cukier. Mieszać tak długo aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa.Dodać orzechy i mleko. Masę dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto i dżem porzeczkowy. Piec 45 minut w temperaturze 175`C.Ciepłe ciatso kroić w trójkąty. Przygotowanie polewy: rozpuścić w kąpieli wodnej kostki czekolady lub rozpuścić masło i dodać do niego kakao oraz cukier. Polewę pomazać ciasteczka.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne