Ogórkowo-koperkowa sałatka makaronowa

Pyszna sałatka

Dodany przez:

Ogórkowo-koperkowa sałatka makaronowa

Z makaronem

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 150 g makaronu
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 3 ogórki gruntowe
  • 150 g dowolnej wędliny
  • 0,5 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i ostudzić. Wsypać do miski i wymieszać z majonezem. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do makaronu.
  2. Ogórki wyszorować. Obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do pozostałych składników.
  3. Wędlinę pokroić dowolnie, kostkę lub paski i wrzucić do miski. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do reszty.
  4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku i wymieszać. Przed podaniem sprawdzić czy nie trzeba dodać więcej majonezu, bo makaron lubi go wchłonąć. Podawać z pieczywem
ogórki makaron sałatka koperek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze