Ogórkowa zalewajka

Ogórkowa zalewajka to kolejne zastosowanie zakwasu na barszcz biały. Mąka pszenna sprawi, że zupa nabierze łagodności. Ogórkowa zalewajka to zupa nie tylko na rodzinny obiad.

dodany przez: mojegotowanie

Zupy zupa ogórkowa zalewajka

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)


Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • mleko
  • kawałek wędzonej szynki
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 twarde kiszone ogórki, starte
  • ok. 1/2 l zakwasu na biały barszcz
  • sok z kiszonych ogórków do smaku
  • śmietana 18% do zup
  • sól, pieprz
  • koperek

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z mlekiem (dolewamy go tyle, aby woda była wyraźnie biała). Odcedzamy, odparowujemy, tłuczemy i odstawiamy.
  • Szynkę kroimy w paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy szynkę i podsmażamy kilka minut. Zalewamy ok. 1 l gorącej wody lub bulionu, wrzucamy przyprawy i zgniecione ząbki czosnku, starte ogórki, zagotowujemy.
  • Zakwas mieszamy dokładnie z 1/2 l zimnej wody, mieszając wlewamy do garnka, gotujemy, często mieszając, ok. 15 min. Dolewamy do smaku soku z ogórków, ponownie zagotowujemy. Zabielamy śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Utłuczone kartofle rozdzielamy do talerzy, zalewamy zupą, posypujemy koperkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: krem chrzanowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy