Ogórkowa zalewajka

Ogórkowa zalewajka to kolejne zastosowanie zakwasu na barszcz biały. Mąka pszenna sprawi, że zupa nabierze łagodności. Ogórkowa zalewajka to zupa nie tylko na rodzinny obiad.

Dodany przez:

Zupy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • mleko
  • kawałek wędzonej szynki
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 twarde kiszone ogórki, starte
  • ok. 1/2 l zakwasu na biały barszcz
  • sok z kiszonych ogórków do smaku
  • śmietana 18% do zup
  • sól, pieprz
  • koperek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z mlekiem (dolewamy go tyle, aby woda była wyraźnie biała). Odcedzamy, odparowujemy, tłuczemy i odstawiamy.
  2. Szynkę kroimy w paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy szynkę i podsmażamy kilka minut. Zalewamy ok. 1 l gorącej wody lub bulionu, wrzucamy przyprawy i zgniecione ząbki czosnku, starte ogórki, zagotowujemy.
  3. Zakwas mieszamy dokładnie z 1/2 l zimnej wody, mieszając wlewamy do garnka, gotujemy, często mieszając, ok. 15 min. Dolewamy do smaku soku z ogórków, ponownie zagotowujemy. Zabielamy śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Utłuczone kartofle rozdzielamy do talerzy, zalewamy zupą, posypujemy koperkiem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: krem chrzanowy

ogórkowa zalewajka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy