Ogórkowa zalewajka

Ogórkowa zalewajka to kolejne zastosowanie zakwasu na barszcz biały. Mąka pszenna sprawi, że zupa nabierze łagodności. Ogórkowa zalewajka to zupa nie tylko na rodzinny obiad.

Zupyzupa ogórkowa

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • mleko
  • kawałek wędzonej szynki
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 twarde kiszone ogórki, starte
  • ok. 1/2 l zakwasu na biały barszcz
  • sok z kiszonych ogórków do smaku
  • śmietana 18% do zup
  • sól, pieprz
  • koperek

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z mlekiem (dolewamy go tyle, aby woda była wyraźnie biała). Odcedzamy, odparowujemy, tłuczemy i odstawiamy.
  • Szynkę kroimy w paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy szynkę i podsmażamy kilka minut. Zalewamy ok. 1 l gorącej wody lub bulionu, wrzucamy przyprawy i zgniecione ząbki czosnku, starte ogórki, zagotowujemy.
  • Zakwas mieszamy dokładnie z 1/2 l zimnej wody, mieszając wlewamy do garnka, gotujemy, często mieszając, ok. 15 min. Dolewamy do smaku soku z ogórków, ponownie zagotowujemy. Zabielamy śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Utłuczone kartofle rozdzielamy do talerzy, zalewamy zupą, posypujemy koperkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: krem chrzanowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy