Naleśniki z kozim serkiem i szynką

Ocena:

4.6 (186)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Smażenie: 8–10 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 440 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło do smażenia
  • 8 małych serków kozich
  • 8 plastrów szynki serrano
  • 4 małe czerwone papryki
  • cukier puder

Naleśniki z kozim serkiem i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papryki oczyścić, umyć, osuszyć. Posypać cienko cukrem pudrem (niekoniecznie).
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C, piec paprykę około 30 minut, aż się nieco wysuszy. Wyjąć z piekarnika, włożyć do garnka i przykryć szczelnie pokrywką.
  • Odstawić paprykę na 20 minut, następnie zdjąć z niej skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  • Zrobić ciasto: jajka rozmącić w mleku, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprz. Ciasto dokładnie wymieszać, by nie było grudek, odstawić na 20 minut.
  • Usmażyć osiem cienkich naleśników. Każdy złożyć w trójkąt, ułożyć je na blasze przykrytej pergaminem, na każdym naleśniku położyć plaster szynki i kozi serek oraz kawałki papryki, doprawić solą i pieprzem.
  • Zapiekać w temperaturze 200˚C, aż serek zmięknie. Natychmiast podawać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne