Naleśniki z kozim serkiem i szynką

Przygotowanie: 45 minut Smażenie: 8–10 minut Pieczenie: 20 minut Porcja: 440 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Naleśniki z kozim serkiem i szynką

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
440 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło do smażenia
  • 8 małych serków kozich
  • 8 plastrów szynki serrano
  • 4 małe czerwone papryki
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Papryki oczyścić, umyć, osuszyć. Posypać cienko cukrem pudrem (niekoniecznie).
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C, piec paprykę około 30 minut, aż się nieco wysuszy. Wyjąć z piekarnika, włożyć do garnka i przykryć szczelnie pokrywką.
  3. Odstawić paprykę na 20 minut, następnie zdjąć z niej skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
  4. Zrobić ciasto: jajka rozmącić w mleku, dodać mąkę, szczyptę soli i pieprz. Ciasto dokładnie wymieszać, by nie było grudek, odstawić na 20 minut.
  5. Usmażyć osiem cienkich naleśników. Każdy złożyć w trójkąt, ułożyć je na blasze przykrytej pergaminem, na każdym naleśniku położyć plaster szynki i kozi serek oraz kawałki papryki, doprawić solą i pieprzem.
  6. Zapiekać w temperaturze 200˚C, aż serek zmięknie. Natychmiast podawać.
jajka obiad kolacja naleśniki ser kozi szynka serrano naleśniki z kozim serkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze