Naleśniki - z szynką i szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Naleśniki - Z szynką i szparagami
Szparagi gotujemy 5–8 min w osolonym i osłodzonym wrzątku. Układamy na papierowym ręczniku. Odcinamy czubki na wysokości 6–7 cm, a pozostałe części kroimy w talarki. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy 5 min na patelni, dodając łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone w talarki szparagi. Przygotowujemy sos: 3 łyżki masła: rozpuszczamy, posypujemy mąką, mieszamy przez 2 min, bez podsmażania i dolewamy mleko.
Zagotowujemy mieszając, a po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, parmezan i szczyptę gałki muszkatołowej, mieszamy, by nie było grudek. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Rozkładamy naleśniki, nakładamy masę szynkowo- szparagową, składamy w chusteczkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym 2 łyżkami masła. Pieczemy przez 10 min. Do sosu beszamelowego dodajemy resztę szynki i czubki szparagów przekrojone wzdłuż na połowę. Podgrzewamy, rozkładamy na 4 talerzach, a pośrodku układamy naleśniki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze