Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe to istna rozpusta dla podniebienia, szczególnie w tej biszkoptowej, delikatnie piankowej wersji.

dodany przez: Julita gotuje

desery racuchy naleśniki przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.3 z 241 głosów)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody (może być potrzebne więcej albo mniej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Naleśniki biszkoptowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, łączymy z mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do masy jajecznej dajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (pianę dodajemy porcjami!).
  • 2.Na patelni rozgrzewamy olej, naleśniki smażymy z 2 stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie nutella, syrop klonowy i sos truskawkowy :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: