Muszelki z tuńczykiem

Przepis na makaron z farszem z tuńczyka.

dania z makaronemPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • opakowanie makaronu wielkie muszle
  • sól
  • łyżka oleju
  • strąk czerwonej papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • pół słoika majonezu
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron muszle gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Odcedzamy na sicie.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy i też kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka bez zalewy.
  • Farsz oprószamy pieprzem
  • solą i skrapiamy sokiem z cytryny
  • dokładnie mieszamy.
  • Makaronowe muszle napełniamy farszem
  • rozkładamy na okrągłym talerzu
  • a w środek wstawiamy miseczkę z majonezem wymieszanym z posiekanym czosnkiem
  • natką pietruszki
  • kroplą soku z cytryny
  • solą i pieprzem.

Porady

Zobacz też: Sałatka z tuńczyka - super szybka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy