Jabłka, orzechy, czekolada,po prostu pycha. Ciasto to zawsze pojawia się na naszym stole na święta.
Składniki:
Ciasto:
45 dag mąki pszennej
30 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
cukier
cynamon
2 łyżeczki soku z cytryny
Masa orzechowa:
30 dag orzechów
szklanka mleka
30 dag masła
20 dag cukru pudru
Polewa:
1 tabliczka czekolady
5 dag masła
Orzechowo-jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto:Margarynę posiekać z mąką i cukrem, dodać pozostałe składniki. Podzielić na dwie części
i upiec 2 placki.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, smażyć na małym ogniu, dodać sok z cytryny,cynamon, a pod koniec smażenia cukier. Ciepła masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.
Masa orzechowa: Orzechy zemleć i sparzyć gorącym mlekiem. Utrzeć masło z cukrem, dodać przestudzone orzechy i jeszcze raz utrzeć. Masę rozsmarować na cieście.
Polewa: Czekoladę rozpuścić z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Przestudzić