Orzechowo-jabłkowy

Ocena:

4.47 (195)

  • 2 godz. 0 min.
Jabłka, orzechy, czekolada,po prostu pycha. Ciasto to zawsze pojawia się na naszym stole na święta.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki pszennej
  • 30 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Masa orzechowa:
  • 30 dag orzechów
  • szklanka mleka
  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 5 dag masła

Orzechowo-jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:Margarynę posiekać z mąką i cukrem, dodać pozostałe składniki. Podzielić na dwie części
  • i upiec 2 placki.
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, smażyć na małym ogniu, dodać sok z cytryny,cynamon, a pod koniec smażenia cukier. Ciepła masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.
  • Masa orzechowa: Orzechy zemleć i sparzyć gorącym mlekiem. Utrzeć masło z cukrem, dodać przestudzone orzechy i jeszcze raz utrzeć. Masę rozsmarować na cieście.
  • Polewa: Czekoladę rozpuścić z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Przestudzić
  • i polać nią ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne