Muffiny z bekonem

Ocena:

4.38 (205)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przepis na muffiny z boczkiem i żółtym serem

Składniki:

  • 12 plasterków wędzonego boczku lub bekonu
  • 6 kromek chleba tostowego
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • 12 jajek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Muffiny z bekonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230°c. patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, wkładamy plastry boczku i smażymy ok.4–5 min– boczek ma być elastyczny, ale nie surowy. Z każdej kromki pieczywa wycinamy dwa kółka, jednocześnie odcinając skórkę. Formę do muffinek skrapiamy olejem. Każde wgłębienie na muffinka wylepiamy krążkiem pieczywa, dociskając palcami. Boki wgłębienia wylepiamy elastycznym plasterkiem boczku, tak aby lekko wystawał ponad krawędź. Wnętrze posypujemy tartym serem. Do każdego kubeczka ostrożnie wbijamy po jajku (najlepiej wbić do miseczki i potem ostrożnie zsunąć do foremkiz chlebem i boczkiem). Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy je przez 10–15 min, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  • Podajemy po wyjęciu z foremek, oprószone solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną posiekanego szczypiorku

Porady

Zobacz przepis na: muffiny wytrawne z cukinią, szynką i ziarnem quinoa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne