Muffinki czekoladowe z węgierkami

Muffinki to czekoladowe pyszności idealne dla osób, które debiutują w kuchni. Muffinki idealnie komponują się ze smakiem śliwek węgierek - to wymarzony wypiek na lato.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 8 dag cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu
  • szczypta suszonej papryki espelette
  • 15 dag czekolady deserowej, pokrojonej
  • 2 jajka
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 150 ml mleka
  • 50 dag węgierek, bez pestek, pociętych na małe cząstki

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, nieco cynamonu, paprykę oraz czekoladę wsypujemy do miski. Dokładnie mieszamy.
  2. W osobnym naczyniu jajka mieszamy z masłem i mlekiem.
  3. Obie masy łączymy, dodajemy śliwki. Masę rozdzielamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek.
  4. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.
Muffinki śliwki węgierki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze