Moje "gołe uszka" wigilijne

Uszka bez nadzienia, z samego ciasta to dobry dodatek do rożnego rodzaju sosów i zup wigilijnych.

dodany przez: Aseret aseret

ciasta pierogi

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Składniki:

  • mąka pszenna - 500g
  • sól - do smaku
  • woda
  • przyprawy ziołowe
  • lub sos sojowo-grzybowy

Sposób przygotowania:

Moje "gołe uszka" wigilijne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ilość produktów uzależniona jest od ilości osób.
  • Przesianą wprost do miseczki mąkę mieszamy z odrobiną soli, przyprawami ziołowymi (oregano, lub bazylia, lub majeranek albo sos sojowo grzybowy) do smaku.
  • Dodajemy porcjami gorącą, ale nie za bardzo, by się nie poparzyć wodę i zarabiamy ciasto.
  • Małą okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 4 - 4.5 cm wycinamy kółeczka.
  • Każde kółeczko z ciasta, składamy na pół i dwoma palcami zaciskamy, na środku półokręgu.
  • Drugą ręką dwoma palcami łapiemy ciasto od góry i dołu środka kółeczka wyginamy i zaciskamy.
  • W ten sposób powstaną nam kształtne uszka.
  • Gotujemy w wodzie lekko solonej i z dodatkiem oleju około 4 - 5 minut, od chwili wypłynięcia.
  • Podajemy do zupy grzybowej lub sosu grzybowego.
  • Można także podać z barszczem czerwonym i białą gotowaną fasolką.
  • Możemy je też podać w każdy dowolny dzień z dodatkiem sosów mięsnych, gulaszu mięsnego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: