Sałatka z tofu w papryce z olejem dyniowym

Ocena:

4.5 (169)

Sałatka z tofu w papryce z olejem dyniowym

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 180 g wędzonego tofu
  • 50 g szpinaku baby
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 łyżki oleju dyniowego tłoczonego na zimno Semco
  • sól i pieprz

Sałatka z tofu w papryce z olejem dyniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czerwoną paprykę odciąć w 1/3 wysokości, tak aby powstały miseczki
  • Pozostałą część pokroić w paski
  • Ser tofu pokroić w kostkę, a pomidorki w ćwiartki
  • W dużej misce wymieszać wszystkie składniki tj. papryka, pomidorki, tofu i szpinak
  • Doprawić solą i pierzem, a na koniec polać olejem dyniowym tłoczonym na zimno Semco i posypać sezamem
  • Gotową sałatkę nałożyć do paprykowych miseczek

Porady

„Wielkopolski Olej Dyniowy"

Z nasion dyni oleistej (Cucurbita oleum) metodą tłoczenia na zimno pozyskujemy w naszej rodzinnej firmie nierafinowany „Wielkopolski Olej Dyniowy". Charakteryzuje go wyśmienity, delikatny, lekko orzechowy smak, ciekawa ciemno-zielono-bordowa barwa i czysty przyjemny aromat.

Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w oleju 77g/100 ml, przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Olej spożywa się na zimno bezpośrednio i jako dodatek do sałatek i surówek owocowych i warzywnych, serów, pieczywa, kasz, ziemniaków, tostów, ryb, mięs, a także majonezów, dressingów, lodów, serników, itp.

Olej oznaczony znakiem „Jakość Tradycja”

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne