Miniszaszłyki z boczku

Można je przyrządzić tak na grillu jak i w piekarniku.

dodany przez: judasek judasek

przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)

Składniki:

  • 30-40 dag surowego wędzonego boczku
  • 1/2 strąka papryki
  • sos sojowy
  • ok 50 ml słodkiego sosu chili
  • odrobina tabasco lub innego pikantnego sosu
  • olej

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • grillowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Miniszaszłyki z boczku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Boczek kroimy w grubą kostkę. Zalewamy sosem sojowym, sosem chili i tabasco. Odstawiamy na minimum 2 godziny (naklepeiej na całą noc). Paprykę kriomy w dużą kostkę, smarujemy olejem. Boczek i paprykę nakłówamy na małe wykałaczki, smarujemy pozostałą marynatą i układamy na grillu lub na brytfance ze stelarzem (jeśli pieczemy w piekarniku). Pieczemy ok 30-40 min. (w 180-200 st.C). Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy