maslane_ciasteczka_z_zurawina

Maślane ciasteczka z żurawiną

Ocena:

4.42 (202)

  • 60 min.
Pyszne ciasteczka z suszoną żurawiną.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/3 laski wanilii
  • 60-70 g suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Maślane ciasteczka z żurawiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko, szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dodajemy żurawinę i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałek o długości 30-35 cm. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (ja wykorzystałam mroźną pogodę i wystawiłam na 15-20 minut na balkon). Następnie kroimy ciasto w plastry o grubości około 0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne