Dżem z winogron

Ocena:

4.56 (187)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • trudny

Dżem z winogron to pyszny dodatek do kanapek i naleśników. Ze względu na to, że występuje w nim naturalny cukier – fruktoza, nie musi być mocno dosładzany cukrem. Ma gładką, przyjemną konsystencję, co sprawia, że może być używany do smarowania blatów w torcie. Doskonale przełamuje wtedy śmietanowy lub budyniowy smak kremu. Dżem z winogron jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smakowity, dlatego warto zrobić kilka, jeśli nie kilkanaście słoików, tego przysmaku na zimę. 



 

 

Składniki:

  • winogrona  1 kg

  • cukier  1 kg

  • jabłka  450 g

  • woda  125 ml

Dżem z winogron - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Smażenie: winogrona opłukujemy na sitku, obieramy kiście z owoców, wrzucamy do większego garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody. Obieramy ze skórki jabłka, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na cząstki i dodajemy do winogron. Włączamy gaz i smażymy wszystko do momentu aż owoce się rozpadną i staną się miękkie. Cały czas czuwamy i mieszamy winogronową masę łyżką, żeby nie przywierała do dna.  

     

  • Krok 2:

    Przecieranie: kładziemy sitko na dużym, pustym, garnku, wlewamy masę winogronowo-jabłkową na durszlak i przecieramy łyżką lub drewnianą pałką. W ten sposób oddzielamy skórki i pestki od miąższu. Kiedy uzyskamy gładką masę, zagotowujemy ją na małym ogniu. Ogrzewamy do momentu aż ładnie zgęstnieje. 
     

  • Krok 3:

    Słoiki: w momencie, gdy winogrona się gotują, myjemy szklane słoiki. Następnie włączamy piekarnik na 120 stopni, wkładamy naczynia na blachę i wsuwamy je do piecyka na 20 minut. Słoiki należy szykować dopiero wtedy, gdy masa zaczyna gęstnieć. Warunkiem powodzenia przetworów jest wlanie gorącego dżemu z winogron do odpowiednio ogrzanych naczyń.  
     

  • Krok 4:

    Pasteryzacja: do gorących słoików, wlewamy wrzącą masę. Żeby nie brudziła brzegów, warto włożyć do nich lejek. Później zakręcamy wieczko i przekładamy dżem z winogron do szerokiego garnka. Wlewamy letnią wodę do ¾ wysokości słoików i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. 

     

Porady

  • Kiedy zależy nam, by dżem z winogron był gęsty, zamiast jabłek, które stanowią naturalne zagęszczacze przetworów, bo zawierają pektyny, dodajmy gotowe i sproszkowane pektyny dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.  
  • Jeśli chcemy, by dżem z winogron był słodki, wybierzmy do jego wyrobu czerwone winogrona. Posiadają one w swoim składzie więcej naturalnego cukru. A to powoduje, że nie musimy ich mocno dosładzać. Jabłka, które dodajemy do winogron, też powinny pochodzić ze słodszych odmian. Muszą również łatwo się rozpadać pod wpływem wysokiej temperatury. Dobrym wyborem będzie w tym przypadku czerwona reneta. 
  • By słoiki nie stukały o dno garnka w trakcie pasteryzacji, wyłóżmy ich dno bawełnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Zadbajmy też o maksymalne skręcenie ognia pod garnkiem, bo to zabezpieczy przed pękaniem przetworów. Słoiki, które wkładamy do garnka, nie powinny być zbyt mocno dokręcone, bo może się zdarzyć, że „wybuchną” pod wpływem zbyt wysokiego ciśnienia tworzącego się wewnątrz naczynia.  
  • Jeżeli zamierzamy ograniczyć ilość cukru w przetworach, dodajmy do nich żelfix. Wtedy zamiast 1 kg cukru, możemy dodać tylko 0,5 kg. Dżem z winogron będzie równie smaczny, ale mniej kaloryczny.  
  • Dżem z winogron warto wzbogacać jeszcze innymi owocami. Oprócz jabłek dobrze sprawdzą się gruszki, które zawierają sporo pektyn, będą więc naturalnym zagęszczaczem. Pasować będą również maliny, które swoją kwaskowatością przełamią słodycz winogrona. 
  • Cukier w przetworach możemy zastąpić naturalnymi słodzidłami. Jednak pamiętajmy, że jest on elementem, który sprzyja zagęszczaniu dżemu. Dlatego jeśli posłodzimy przetwory daktylami, miodem lub stewią, koniecznie dodajmy więcej substancji żelującej.   
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne