kostka margaryny Kasia / u mnie kostka masła Extra Łaciate/
Sposób przygotowania:
pieczenie
Malibu krystyny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki na krem oprócz Kasi lub masła połączyć,przykryć i zostawić na całą noc
w lodówce.
CIASTO:
Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać mąkę i proszek..Białka ubić na sztywno,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wyłożyć na blachę 22/30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 20 minut.
Ciasto odwrócić do góry dnem i nie zdejmować papieru aż wystygnie. /ja dno formy natłusciłam masłem i oprószyłam kaszą manną, bez pergaminu/.
Chłodne ciasto przekroić na dwie części.
Kasię utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki.
Wyłożyć ¾ kremu na jedną część ciasta/ dolny placek, przed nałożeniem kremu można posmarować kwasnym dżemem/.
Przykryć drugą częścią i posmarować resztą kremu.Posypać wiórkami lub tartą białą czekoladą. /ja posypałam czekoladą białą, startą na grubych oczkach/
Komentarze