Makaron z kolorowym kalafiorem

Talerz pachnącego makaronu z kalafiorem i oliwkami - sposób na dobry nastrój.

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • garść listków świeżego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 kalafiora, np. fioletowego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • po szklance oliwek czarnych i zielonych
  • 20 dag makaronu muszelek (waga przed ugotowaniem)
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • pieprz
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni (lub w woku) o grubym dnie rozgrzewamy po łyżce masła i oliwy, dodajemy posiekane zioła i podzielony na drobne różyczki kalafior. Na dużym ogniu obsmażamy tak, aby kalafior się lekko zrumienił.
  2. Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek. Solimy, dodajemy oregano, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, jeśli jest taka potrzeba, podlewamy odrobiną wody.
  3. W osobnym rondelku rozgrzewamy resztę tłuszczu, na którym dusimy do miękkości pokrojoną w kosteczkę paprykę i oliwki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, pozostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania.
  4. Mieszamy wszystkie składniki w dużej patelni, dodajemy utarty ser, zalewamy wodą z gotowania makaronu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 5–10 min lub do czasu, aż danie wchłonie całą wodę, a ser się rozpuści i lekko zapiecze.
  6. Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
oliwki makaron kalafior
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze