Filet z łososia pokroić na 4 porcje, włożyć do żaroodpornego naczynia. Sos sojowy, oliwę i sok z cytryny wymieszać, polać łososia, marynować 20 minut.
Ryż zalać 2 szklankami wody, lekko osolić, przykryć i gotować na małym ogniu 20–25 minut.
Naczynie z łososiem przykryć folią aluminiową, piec 15–20 minut w temperaturze 220°C.
Ananasa osączyć, pokroić na kawałki. Ryż wymieszać ze skórką z cytryny, ananasem, kolendrą i orzeszkami, przyprawić do smaku, ew. podgrzać.
Podawać do łososia. Ryż do łososia możesz też przyrządzić ze świeżym ananasem. Miąższ pokrojony na niewielkie kawałki przesmaż na łyżce masła, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z ryżem, orzeszkami i kolendrą.
Komentarze