Likier kawowo-kakaowy

Dosyć mocny ale bardzo smaczny trunek

Napojealkohole

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 147 głosów)

Składniki:

  • 9 łyżek czubatych mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 1 małego opakowania cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej Caro lub Inki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 0,5 litra wody
  • 0,5 litra wódki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kawę parzymy w 0,5 litra wody, następnie studzimy i wlewamy do miksera. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy cukier waniliowy, kakao i cukier puder. Znowu miksujemy. Następnie powoli wlewamy wódkę i miksujemy całość. Zlewamy do butelki i wstawiamy do lodówki. Powstała piana po ostatnim miksowaniu naturalnie opadnie po kilku godzinach. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone lub z lodem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy