Łazanki z kapustą i grzybami

Tradycyjnie

dodany przez: caroline

kapusta kiszona dania z makaronem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 174 głosów)


Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu łazanki (ok. 500g)
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki grzybów (mogą być mrożone)
  • przyprawa do bigosu lub dań z kapusty
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotowac w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Przelać zimna wodą, osaczyć. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać odrobine oleju i usmazyc grzyby. Kapustę osączyć z soku (jesli jest zbyt kwaśna to przepłukac wodą), pokroić dodac do grzybów i wszystko razem smażyć jeszcze ok 5 minut. Podlać niewielką ilościa wody (tak zeby pod koniec duszenie prawie odparowała) i dusic ok. 20-30 minut. W tym czasie przyprawić do smaku przyprawą do bigosu oraz sola i pieprzem. Do kapusty dodać ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać z kapusta, całość podgrzać. Podawać na ciepło jako drugie danie lub ciepłą kolacje.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy