Kuszari to egipska potrawa, bardzo tania, smaczna i pożywna.
Składniki:
makaron - dwa rodzaje, np. kółka, rurki, spaghetti - 500 g
soczewica - 100 g
cieciorka (ciecierzyca) - 100 g
ryż - 100 g
dwie cebule
olej
mąka
Sos:
pomidory np. z puszki – 2 puszki
sól, pieprz, łyżeczka cukru
(czosnek, cebula, oliwa)
Kuszari (kushari) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Gotujemy: makaron (al dente), soczewicę, ciecierzycę i ryż. Do garnka wrzucamy pomidory, przyprawy oraz opcjonalnie podsmażoną na oliwie cebulę i czosnek. Dusimy ok. 30 minut lub do osiągnięcia gładkości sosu (sos musi być bardziej wodnisty niż gęsty). W między czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę i obtoczoną w mące cebulę.
Nakładamy po trochu makaronu, ryżu, soczewicy, ciecierzycy oraz polewamy sosem pomidorowym. Można dodać również kilka kropli ostrego sosu, a także podlać danie octem (np. jabłkowym) zmieszanym pół na pół z wodą (kieliszek octu i kieliszek wody). Na koniec danie posypujemy usmażoną na złoto cebulką. Smacznego!