kuszari_kushari

Kuszari (Kushari)

Ocena:

4.47 (149)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Kuszari to egipska potrawa, bardzo tania, smaczna i pożywna.

Składniki:

  • makaron - dwa rodzaje, np. kółka, rurki, spaghetti - 500 g
  • soczewica - 100 g
  • cieciorka (ciecierzyca) - 100 g
  • ryż - 100 g
  • dwie cebule
  • olej
  • mąka
  • Sos:
  • pomidory np. z puszki – 2 puszki
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru
  • (czosnek, cebula, oliwa)

Kuszari (kushari) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gotujemy: makaron (al dente), soczewicę, ciecierzycę i ryż. Do garnka wrzucamy pomidory, przyprawy oraz opcjonalnie podsmażoną na oliwie cebulę i czosnek. Dusimy ok. 30 minut lub do osiągnięcia gładkości sosu (sos musi być bardziej wodnisty niż gęsty). W między czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę i obtoczoną w mące cebulę.
  • Nakładamy po trochu makaronu, ryżu, soczewicy, ciecierzycy oraz polewamy sosem pomidorowym. Można dodać również kilka kropli ostrego sosu, a także podlać danie octem (np. jabłkowym) zmieszanym pół na pół z wodą (kieliszek octu i kieliszek wody). Na koniec danie posypujemy usmażoną na złoto cebulką. Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne