Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 385 kcal
Składniki:
kurczak (ok. 1,5 kg)
Przyprawa do kurczaka PRYMAT
4 łyżki masła
kajzerka
1/2 szklanki mleka
2 wątróbki drobiowe
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki
4–5 łyżek tartej bułki
cukier
sól, pieprz
Kurczę po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka natrzeć wewnątrz i na wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.
Farsz: kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Zmiksować z wątróbkami. Masło utrzeć na gładką masę z żółtkami, dodać wątróbki, natkę, tartą bułkę, sól i szczyptę cukru. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z nadzieniem.
Do środka kurczaka włożyć farsz. Zaszyć bawełnianą nicią. Przełożyć do brytfanny, polać 2 łyżkami roztopionego masła. Piec 40–50 minut w temp. 200°C.
Podczas pieczenia podlewać kurczaka wytworzonym sosem i skrapiać wodą. Na 20 min przed koncem pieczenia posmarować kurczaka pozostałym masłem.