Kurczę po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka natrzeć wewnątrz i na wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.
Farsz: kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Zmiksować z wątróbkami. Masło utrzeć na gładką masę z żółtkami, dodać wątróbki, natkę, tartą bułkę, sól i szczyptę cukru. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z nadzieniem.
Do środka kurczaka włożyć farsz. Zaszyć bawełnianą nicią. Przełożyć do brytfanny, polać 2 łyżkami roztopionego masła. Piec 40–50 minut w temp. 200°C.
Podczas pieczenia podlewać kurczaka wytworzonym sosem i skrapiać wodą. Na 20 min przed koncem pieczenia posmarować kurczaka pozostałym masłem.
Komentarze