Kurczę po polsku

Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 385 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne wątróbka

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
385 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 157 głosów)

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • Przyprawa do kurczaka PRYMAT
  • 4 łyżki masła
  • kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 wątróbki drobiowe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4–5 łyżek tartej bułki
  • cukier
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Kurczę po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka natrzeć wewnątrz i na wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.
  • Farsz: kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Zmiksować z wątróbkami. Masło utrzeć na gładką masę z żółtkami, dodać wątróbki, natkę, tartą bułkę, sól i szczyptę cukru. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z nadzieniem.
  • Do środka kurczaka włożyć farsz. Zaszyć bawełnianą nicią. Przełożyć do brytfanny, polać 2 łyżkami roztopionego masła. Piec 40–50 minut w temp. 200°C.
  • Podczas pieczenia podlewać kurczaka wytworzonym sosem i skrapiać wodą. Na 20 min przed koncem pieczenia posmarować kurczaka pozostałym masłem.

Kalorie: 385

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy