Kurczak w maślance

Przepis ten mogą jeść nawet osoby dbające o swój wygląd.

dodany przez: anetas anetas

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 182 głosów)

Składniki:

  • dwie podwujne piersi z kurczaka ( mogą być też udka, ćwiartki, skrzydełka)
  • 3 szklanki maślanki
  • przyprawy sól, pieprz, papryka, majeranek, liść laurowy
  • rozgniecone płatki kukurydziane do panierki

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Kurczak w maślance - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi z kurczaka przekrawamy na puł, nacieramy przyprawami wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Tak przygotowane mięso wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso panierujemy w rozgnieconych płatkach kukurydzianych i wykładamy na blaszke. Do blaszki możemy wlać troche maślanki z miski ale nie zadużo zeby mięso nie pływało. Blaszke z mięsem wkładamy do piekarnika na około godzine. Pieczemy w temperatuże 180 stopni. Po upieczenju mięso podajemy z sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy