kurczak_pieczony_z_warzywami_i_ziemniakami_z_garnka_rzymskiego

Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami z Garnka rzymskiego :

Ocena:

4.38 (160)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 3 osób
Proste jednogarnkowe danie .Mało przy nim pracy .

Składniki:

  • 3 kawałki kurczaka z kością ( piersi ze skrzydełkiem , górne udka itp. )
  • 6 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kawałek brukwi ( niekoniecznie )
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • plasterek wędzonki
  • ½ szklanka wody

Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami z garnka rzymskiego : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić pastę przyprawową , natrzeć kurczaka. Obrać ziemniaki i warzywa i pokroić tak by były mniej więcej jednej wielkości ( ćwiartki cebuli ).Garnek zanurzyć na 15 minut w wodzie tak by był całkowicie nią zakryty , a woda wsiąkła w glinę . Wyjąć , i w pustym garnku ułożyć mięso, wędzonkę i warzywa .Polać resztą marynaty , dodać wodę . Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 100 stopni. Gdy temperatura dojdzie do tej wartości podkręcić do 230 stopni i piec 1,5 godziny .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne