kulki_miesne_w_sosie_pieczeniowym

KULKI MIęSNE W SOSIE PIECZENIOWYM

Ocena:

4.5 (177)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Dobre danie, które szybko i łatwo się robi.Robi wrażenie!

Składniki:

  • 45-50 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 większa główka czosnku, lub 2 mniejsze,
  • 1 sos pieczeniowy ciemny np.Winiary,
  • 1 cebula,
  • pół papryki czerwonej lub żółtej,
  • olej do podsmażenia kulek

Kulki mięsne w sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z mielonym mięsem.Formujemy kulki z mięsa (dowolnej wielkości) i układamy na rozgrzany olej.Rumienimy z obu stron.Gdy druga strona kulek bedzie juz prawie idealnie zrumieniona dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.Gdy cebulka sie podsmaży, wlewamy do tego sos pieczeniowy rozrobiony w wodzie-dodajemy 50ml wody więcej niż pisze na opakowaniu.Przykrywamy rondel i dusimy ok 20 minut, mieszając dość często by sos nie przywarł do rondla.
  • W razie potrzeby sos można zagęścic mąką i doprawic.
  • Mięsa nie należy doprawiać! Sos daje taki smak , że już nie wymaga doprawiania (przynajmniej dla mnie).
  • Kulki smakują zarówno z ziemniakami, makaronem czy kaszami.Ja osobiście najlepiej je lubie z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty.
  • Dla swojego 2 letniego synka robię malutkie kuleczki-takie na jeden kęs i bardzo je lubi.
  • SMACZNEGO!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne