KULKI MIęSNE W SOSIE PIECZENIOWYM

Dobre danie, które szybko i łatwo się robi.Robi wrażenie!

Dodany przez:

KULKI MIęSNE W SOSIE PIECZENIOWYM

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 45-50 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 większa główka czosnku, lub 2 mniejsze,
  • 1 sos pieczeniowy ciemny np.Winiary,
  • 1 cebula,
  • pół papryki czerwonej lub żółtej,
  • olej do podsmażenia kulek

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z mielonym mięsem.Formujemy kulki z mięsa (dowolnej wielkości) i układamy na rozgrzany olej.Rumienimy z obu stron.Gdy druga strona kulek bedzie juz prawie idealnie zrumieniona dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.Gdy cebulka sie podsmaży, wlewamy do tego sos pieczeniowy rozrobiony w wodzie-dodajemy 50ml wody więcej niż pisze na opakowaniu.Przykrywamy rondel i dusimy ok 20 minut, mieszając dość często by sos nie przywarł do rondla.
  2. W razie potrzeby sos można zagęścic mąką i doprawic.
  3. Mięsa nie należy doprawiać! Sos daje taki smak , że już nie wymaga doprawiania (przynajmniej dla mnie).
  4. Kulki smakują zarówno z ziemniakami, makaronem czy kaszami.Ja osobiście najlepiej je lubie z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty.
  5. Dla swojego 2 letniego synka robię malutkie kuleczki-takie na jeden kęs i bardzo je lubi.
  6. SMACZNEGO!
mięso obiad kolacja dla dzieci cebula Papryka mięso mielone os pieczeniowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze