Kuleczki Tapioki w mleku kokosowym z owocem lychee + lemoniada miętowa

Ocena:

4.51 (200)

  • dla 4 osób
Kuleczki Tapioki w mleku kokosowym z owocem lychee + lemoniada miętowa

Składniki:

  • kulki tapioki małe - 1 opakowanie
  • mleko kokosowe 1 l
  • cukier 200 g
  • mąka z tapioki 2 łyżki
  • owoce lychee
  • sól
  • Lemoniada miętowa:
  • 10 listków świeżej mięty
  • 100ml syropu cukrowego
  • 100ml soku z cytryny
  • 150ml wody gazowanej

Kuleczki tapioki w mleku kokosowym z owocem lychee + lemoniada miętowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku zagotowujemy dużą ilość wody i wsypujemy kulki z tapioki, ciągle mieszając gotujemy do momentu , aż kulki będą całe przezroczyste i miękkie. Cedzimy przepłukując letnią wodą.
  • Mleko kokosowe gotujemy z cukrem, szczyptą soli, zagęszczamy rozrobioną w zimnej wodzie mąką z tapioki. Po ostygnięciu sosu łączymy go z tapioką. Owoce lychee obieramy z twardej skórki, nacinamy i wyciągamy pestkę.
  • Wszystkie składniki wlewamy do blendera i dodajemy kości lodu. Blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Dekorujemy szczytem mięty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos do tapioki dodawajcie dwa razy, raz po ugotowaniu a drugi przed podaniem, gdyż tapioka wchłonie cały sos Oryginalne danie z przepisu serwują warszawska i poznańska restauracja WHY THAI. www.whythai.pl

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne