Kuleczki tapioki w mleku kokosowym z owocem lychee + lemoniada miętowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W garnku zagotowujemy dużą ilość wody i wsypujemy kulki z tapioki, ciągle mieszając gotujemy do momentu , aż kulki będą całe przezroczyste i miękkie. Cedzimy przepłukując letnią wodą.
Mleko kokosowe gotujemy z cukrem, szczyptą soli, zagęszczamy rozrobioną w zimnej wodzie mąką z tapioki. Po ostygnięciu sosu łączymy go z tapioką. Owoce lychee obieramy z twardej skórki, nacinamy i wyciągamy pestkę.
Wszystkie składniki wlewamy do blendera i dodajemy kości lodu. Blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Dekorujemy szczytem mięty.
Notka redakcyjna
Sos do tapioki dodawajcie dwa razy, raz po ugotowaniu a drugi przed podaniem, gdyż tapioka wchłonie cały sos
Oryginalne danie z przepisu serwują warszawska i poznańska restauracja WHY THAI.
www.whythai.pl
Komentarze