Kurczak w Cieście Kokosowym (Kulki)

Rewelacyjna i bardzo popularna chińska potrawa - Smacznego ! :)

dania mięsnekulki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 157 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150g wiórków kokosowych
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 750ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • sól do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. W średniej misce mieszamy dwie szklanki mąki pszennej, dwie szklanki mleka, trzy jajka, saszetkę proszku do pieczenia, trzy łyżki cukru oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto.
  • 2. Gdy ciasto jest już wymieszane dodajemy 150g wiórek kokosowych, po czym dokładnie mieszamy.
  • 3. W woku rozgrzewamy 750ml oleju roślinnego, aby smażyć na głębokim tłuszczu.
  • 4. Kurczaka pokrojonego w kostkę, maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki wrzucamy na głęboki tłuszcz.( należy smażyć tak długo, aż kurczak w środku będzie gotowy).
  • 5. Po chwili smażenia kurczak w cieście kokosowym jest już gotowy. Kulki podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Chińska potrawa gotowa! Smacznego !

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy