Kruche babeczki z owocami

Babeczki łączą w sobie słodycz ciasta kruchego i połączenie lekko kwaśnych owoców.

Dodany przez:

Kruche babeczki z owocami

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • ok. pół kilograma mieszanki owoców leśnych ( świeżych lub mrożonych )

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je nożem. W osobnej misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Wszystko razem szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki (uprzednio posmarowane lekko masłem).
  2. Owoce zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ( w przypadku świeżych dodajemy 1 łyżkę), mieszamy. Następnie do każdej foremki dodajemy po łyżce owoców, aby utworzyły równą powierzchnię, aż po brzegi. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy na około 1 cm paseczki, po czym nakładamy na wierz owoców, tworząć kratkę.
  3. Wierzch lekko smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min. Po wyjęciu czekamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremki.
owoce deser babeczki ciasto kruche...
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze