Babeczki z owocami

Kruchy spód i pyszne nadzienie budyniowe - wypróbuj babeczki z owocami.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
15 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 120 g masła + 2 łyżki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • Masa budyniowa: 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3-5 żółtek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • jasne i ciemne winogrona

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto. Masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę i cukier. Szybko zagnieć ciasto i owiń je w folię. Schłodź w lodówce 20 minut. Dwie łyżki masła roztop i posmaruj foremki pędzelkiem. Ciasto wyjmij z lodówki. Odetnij po kawałku i rozwałkuj na placek.
  2. Wyklej foremki ciastem. Nadmiar ciasta obetnij. Foremki włóż do piekarnika i piecz około 15 minut w 200 st. C. Babeczki powinny mieć złoty kolor. Wyjmij je i schłodź. Potem wyjmij z foremek.
  3. Zrób budyń. W rondelku zmieszaj mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Stopniowo dodawaj mleko. Postaw na ogniu i mieszając, podgrzewaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka, gęsta masa. Mieszaj, najlepiej rózgą, by nie zrobiły się grudki. Na koniec zagotuj. Zdejmij z ognia. Winogrona opłucz i osusz. Przekrój je na połówki. Ciepłym budyniem napełnij babeczki i ułóż na nich przecięte na pół lub całe winogrona.
winogrona babeczki budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze