danie szybkie,smaczne, nadające się na kolację,obiad i inne okoliczności..
Składniki:
Farsz:
• 1 kg grzybków leśnych ( mogą być pieczarki)
• 70 dag kapusty kiszonej
• liść laurowy, ziele angielskie
• 4 duże cebule
• masło (ewentualnie oliwa)
• sól, pieprz do smaku
Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• ok. 3 szklanek mleka –( ciasto musi być takie, aby uzyskać konsystencję śmietany).
• około 1 szklanki wody
• 2-3 łyżki oliwy
• sól
• 2 – 3 jajka
• bułka tarta,
• oliwa do smażenia
Krokiety wegetariańskie.. rynia.. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wykonanie:
Przepłukać i pokroić kiszoną kapustę, następnie dodać pokrojone grzyby i wszystko razem wlać ok. 2 szklanki wody i gotować z zielem i listkiem laurowym około godzinę, aż kapusta i grzyby będą miękkie, po czym wyjąć wszystkie listki laurowe i ziele angielskie.
Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oliwy lub nałożyć masło i lekko zrumienić posiekaną w kostkę cebulkę..
Cały farsz przepuścić przez maszynkę do mięsa przez grube sito, wszystko wymieszać. Pod koniec dodać sól i pieprz do smaku.
Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, oliwą i solą, a następnie zmiksować na jednolitą masę.
Na odrobinie oliwy smażyć cienkie naleśniki. (najlepiej użyć patelni teflonowej).
Tak przygotowany farsz wykładać na pojedyncze placki naleśnikowe i zwijać w kopertę lub ruloniki.