Krokieciki rybne z purée ziemniaczanym

Ocena:

4.45 (141)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
Na obiad kulamy krokieciki rybne z purée ziemniaczanym, a potem zamaczamy w sosie majonezowym i zajadamy ze smakiem.

Składniki:

  • 45 dag sypkich kartofli
  • 50 dag filetów z dorsza
  • 300 ml mleka lub bulionu rybnego
  • cebula
  • łyżka oleju
  • łyżeczka sproszkowanej ostrej wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 350 ml oleju
  • sól, pieprz

Krokieciki rybne z purée ziemniaczanym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kartofle gotujemy, odsączamy i rozgniatamy na gładką masę. Rybę gotujemy w mleku lub w bulionie rybnym, trzymając ją na wolnym ogniu przez 3–4 min. Studzimy, zdejmujemy skórę i usuwamy ości.
  • Rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy, szklimy na oleju 3–4 min. Dodajemy paprykę i drobno posiekany czosnek. Rozbijamy jedno jajko i mieszamy je z rybą, cebulą, natką. Przyprawiamy do smaku, łączymy z purée. Z gęstej masy formujemy małe wałeczki, obtaczamy je w mące.
  • Pozostałe jajka mieszamy z resztą mleka i zanurzamy kulki rybne w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy krokiety na płytkim, mocno rozgrzanym oleju tak długo, aż się zrumienią. Podajemy z sosem majonezowym.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Zobacz przepis: Skordalia z pieczywem i orzechami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne