Krewetki z masłem ziołowym

Ocena:

4.55 (197)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Krewetki na maśle ziołowym - grillowany przysmak na przyjęcie. Nie smażymy typowo krewetek na maśle (choć możemy też tak wykorzystać składniki), a podajemy grillowane z roztapiającym się masłem.

Składniki:

  • 20 dag miękkiego masła
  • duży ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • czerwona papryczka chili
  • 2 limonki
  • sól morska
  • 1 kg dużych surowych krewetek tygrysich, bez głów, ale z ogonkami

Krewetki z masłem ziołowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krewetki na maśle
  • Masło mieszamy z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki, obranym, drobno posiekanym chili, sokiem wyciśniętym z 1 limonki oraz solą morską. Jedną łyżkę masła ziołowego mieszamy z krewetkami i odstawiamy w chłodne miejsce. Pozostałe masło formujemy w wałek, owijamy folią spożywczą lub aluminiową i umieszczamy w zamrażarce.
  • Rozpalamy grill, kiedy węgle właściwie zbieleją, układamy krewetki na ruszcie i pieczemy 3–4 min z każdej strony, aż zróżowieją. Wyjmujemy masło z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy w plastry, kładziemy na gorące krewetki i podajemy z ósemkami limonki oraz świeżą bagietką.
  • Krewetki do pieczenia na grillu możemy bardzo wygodnie ponabijać na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Łatwiej będzie je obracać na ruszcie i podawać gościom. Wypróbujcie takie szaszłyki jako dodatek do chłodnika litewskiego, pycha!!!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne