Kremowa zupa serowa

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 10 minut Porcja: 305 kcal

Zupykrem

Czas przygotowania:
10 min.
Kalorie:
305.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag twardego sera (np. rokpol lub lazur)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • listki z 1/2 pęczka bazylii
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wymieszać z odrobiną wina. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na gorącym maśle. Ser rozdrobnić, dodać do cebuli i stopić na minimalnym ogniu.
  • Do stopionego sera wlać pozostałe wino i zagotować. Stale mieszając, dolać wino wymieszane z mąką. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze minutę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w półplasterki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotową zupę udekorować kawałkami pomidora i listkami świeżej bazylii.

Kalorie: 305.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy