Kremowa zupa serowa

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 10 minut Porcja: 305 kcal

Dodany przez:

Kremowa zupa serowa

Kremy

Czas przygotowania:
Kalorie:
305 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 łyżki mąki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag twardego sera (np. rokpol lub lazur)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • listki z 1/2 pęczka bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z odrobiną wina. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na gorącym maśle. Ser rozdrobnić, dodać do cebuli i stopić na minimalnym ogniu.
  2. Do stopionego sera wlać pozostałe wino i zagotować. Stale mieszając, dolać wino wymieszane z mąką. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze minutę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  3. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w półplasterki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotową zupę udekorować kawałkami pomidora i listkami świeżej bazylii.
ser zupa pomidory krem wegetariańskie rokpol
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze