Zupa serowa z porami

Najlepsza zupa pod słońcem,Kremowa i pyszna!

dodany przez: Madleine madleine

zupy zupa serowa

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 210 głosów)

Składniki:

  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szkl mąki
  • 100g masła
  • 0,7 l bulionu
  • 1 por
  • 2 serki topione śmietankowe ( prostokąty)
  • pieprz,sól,ziołą prowansalskie,ostra papryka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zupa serowa z porami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku rozpuść 50g masła i wrzuć pokrojone drobno cebulę i czosnek. Przykryj pokrywką (ale nie całkowicie) i poczekaj aż się zeszkli – wtedy posyp mąką i dokładnie wszystko wymieszaj, przesmażając to jeszcze przez chwilę. Bulion wlej do garnka z zasmażką, wymieszaj dokładnie, zmniejsz gaz i pozostaw na małym ogniu na 15-20 minut, co chwilę mieszając. Dodaj przyprawy (w zależności od gustu). Teraz masz chwilę czasu na resztę. W ciepłej/gorącej wodzie -też 0,5l- rozpuść serki topione śmietankowe. Gdy cały serek dokładnie się rozpuści powinno minąć te 15 minut, więc wlej go do wywaru, zamieszaj i na małym ogniu podgrzewaj kolejne 10-15 minut. Teraz pora na pora. Umyj go dokładnie, odkrój zielone liście i pokrój białą część w talarki. Pozostałe 20g masła rozpuść w garnku/na patelni i podsmaż na niej pora (ale nie za długo), a pora wrzuć do garnka z zupą jakieś 5 minut przed końcem gotowania i dodaj zioła. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, bo Ci zupa zbyt szybko odparuje.Gotowe!
  • P.S można posypać świeżym szczypiorkiem lub z grzanką
  • http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: