KREM Z PODGRZYBKÓW

Ocena:

4.45 (178)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pyszny i rozgrzewający krem z podgrzybków, polecam.

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
  • 1,5 litra wody
  • 40 dkg podgrzybków świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 spory ziemniak
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 kostka rosołowa warzywna Vegeta
  • pieprz do smaku
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • magi ( do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżka gęstej śmietany

Krem z podgrzybków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • PRZYGOTOWANIE :
  • Grzyby oczyszczamy ( lub rozmrażamy ) kroimy, następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni podpiekamy grzybki z cebulą na maśle, do momentu aż odparuje woda.
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy,kostkę rosołową,obrane i pokrojone warzywa i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
  • Następnie dodajemy podpieczone grzybki z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie magi. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.
  • Zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy czerstwą bułkę ( krem będzie dzięki temu gęsty ) i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy jedną łyżkę śmietany i mieszamy ( kolor będzie wtedy ładniejszy ).
  • Krem podajemy z kleksem gęstej śmietany lub dodatkowo grzankami.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne