Warzywa: marchewkę, pietruszkę, por i ziemniaki obrać i pokroić. Można to zrobić byle jak, ponieważ wszystkie składniki i tak zostaną zmiksowane. Brokuł podzielić na małe różyczki.
2. będziemy gotować - krok 2
Nalać 1,5 litra wody do garnka, dodać 2 kostki rosołowe, liście laurowe. Wrzuć pokrojone warzywa i brokuł.
3. gotujemy - krok 3
Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą ugotowane na półmiękko . Czas gotowania około 20 minut.
4. miksujemy - krok 4
Na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, maggi, vegete. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera całą zupę miksujemy na jednolity krem.
5. grzanki - krok 5
Pokrój kromki chleba na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy wymieszanej z bazylią dodaj pokrojony chleb. Smaż kilka minut dość często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę ostrej papryki i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę, aż będą złociste i chrupiące.
6. Smacznego - krok 6
Do kremu warzywnego dodaj śmietanę i wymieszaj. Nalej zupę na talerz i posyp pietruszką i grzankami. Smacznego ! Dekoracja 1 łyżka śmietany i listek mięty.
Komentarze