Idealny prezent na mikołajki. Krem do naleśników, ciasteczek i kanapek.
Składniki:
200 g ciasteczek korzennych
30 g - 50 g masła
50 g lub więcej gorzkiej czekolady
łyżka przyprawy do piernika
od 100 do 200 ml mleka (tak aby ciasteczka zmiękły a blender miał lżejsze miksowanie) - mleko można podgrzać wtedy ciasteczka szybciej zmiękną.
Krem korzenny - wersja ii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasteczka kruszymy na mniejsze części, dodajemy połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, mleko i masło - wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.
Polecam dodanie kliku kawałków posiekanej czekolady. Fajnie chrupie podczas degustacji :) Muszę przyznać, że im dłużej leży w lodówce tym jest lepszy :) Jeśli Wasz krem po wyciągnięciu z lodówki jest za gęsty to wystarczy dolać do niego mleko i wymieszać.