Tort korzenny

Ocena:

4.4 (146)

  • 1 godz. 15 min.
  • więcej niż 10 osób

Tort na Święta - tort korzenny

Składniki:

  • CIASTO:
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 6 jajek
  • laska wanilii
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sól
  • 5 łyżek cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag roztopionego masła
  • OWOCE:
  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • po 10 dag suszonych moreli, śliwek, fig oraz świeżych winogron
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • MUS CZEKOLADOWY:
  • 5 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kora cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 3 białka jajek

Tort korzenny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Tort na Święta - tort korzenny
  • Na ciasto: masę marcepanową krótko podgrzewamy (najlepiej w mikrofalówce). Mieszamy z żółtkami, ziarenkami wydobytymi z lasek wanilii, skórką otartą z pomarańczy i ucieramy na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i na zmianę z pianą i masłem dodajemy do masy marcepanowej, mieszając. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w temp. 170°C. Po wystudzeniu przecinamy ciasto na dwa placki. Przygotujemy owoce w karmelu: cukier roztapiamy na patelni. Ostrożnie wlewamy wino, wkładamy owoce, wsypujemy przyprawę korzenną i mieszamy. Podgrzewamy, aby suszone owoce napęczniały, a świeże złapały temperaturę. Odstawiamy.
  • Na mus czekoladowy: żółtka ucieramy z 5 łyżkami cukru na puszysty kogel–mogel. Śmietankę mieszamy z mlekiem i szczyptą soli. Nieco płynu odlewamy i łączymy z mąką ziemniaczaną, a resztę zagotowujemy z przyprawami i przesianym kakao. Wyjmujemy wanilię, anyż i cynamon. Zagęszczamy rozrobioną mąką ziemniaczaną. Masę kakaową mieszamy z koglem–moglem. Żelatynę rozpuszczamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru i mieszamy z ciepłą masą. Spód tortu spinamy obręczą tortownicy, rozprowadzamy na nim mus czekoladowy (trochę odkładamy), przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy wierzch i boki tortu musem czekoladowym. Na wierzchu rozkładamy owoce w karmelu i chłodzimy ok. 4 godz.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: wężymord - przepisy, które warto znać

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne