Kopytka z jarzynką

Przygotowanie: 40 minut Gotowanie:10 minut Porcja: 460 kcal Składniki na 4 porcje

Pierogikopytka

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
460.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 176 głosów)

Składniki:

  • 40 dag miąższu dyni
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • listek laurowy
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki octu
  • pieprz
  • Kopytka:
  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • żółtko
  • ok. 12,5 dag mąki
  • 7,5 dag kaszy manny

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Ziemniaki zemleć, wymieszać z kaszą, żółtkiem, jajkiem i solą. Dosypać tyle mąki, by ciasto stało się gładkie. Podzielić na porcje, a następnie na kawałki po 3 cm długości. Posypać mąką.
  • ■ Miąższ dyni pokroić w paski obieraczką do warzyw. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • ■ Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę, chwilę razem podsmażyć, wrzucić dynię, listek laurowy, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić 5 min. Wymieszać ze śmietaną, skropić octem i podgrzewać jeszcze 3–4 min. Na koniec wrzucić natkę.
  • ■ Kopytka gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, wyjąć, osączyć. Podawać z jarzynką dyniową.

Kalorie: 460.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy