Polędwiczki z kurczaka w sosie pieczarkowym

Delikatne mięso z kurczaka w sosie pieczarkowym ze śmietaną.

dodany przez: Beatris beatris

bulion dania mięsne sosy

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 204 głosów)

Składniki:

  • 4 bardzo duże pieczarki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 10 polędwiczek z kurczaka
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki pszennej mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Polędwiczki z kurczaka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę
  • zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pieczarki. Smażyć razem kilka minut
  • aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Do grzybów włożyć polędwiczki z kurczaka. Wlać bulion
  • zagotować. Gotować ok. 10 minut
  • od czasu do czasu mieszając. Śmietanę dokładnie wymieszać z wodą i mąką
  • żeby nie było grudek. Zagęścić tym sos
  • ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku pieprzem i
  • w razie potrzeby
  • solą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy