Kopytka

Ziemniaczana pyszność

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 176 głosów)

Składniki:

  • 1 1/2 -2 kg ziemniaków
  • ok 1/2 kl mąki (czasami nieco więcej)
  • jajko
  • sól
  • odrobina oleju

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy,ostudzone przeciskamy przez praske dodajemy mąkę i jajko dobrze wyrabiamy.Ciasto nie może przyklejać się do rąk.W dużym garnku gotujemy wode z solą i odrobiną oleju .Z ciasta wałkujemy długie dość cieńkie wałeczki kroimy .Wrzucamy do wrzącej wody i od czasu wypłynięcia gotujemy ok 5 min.Ja podaje podsmażone z kapustką i kawałkami boczku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy